Κατασκευή “ανεμογεννήτριας” που εκμεταλλεύεται το φαινόμενο Magnus (Ρότορες Flettner)

ΑΣΤΡΙΝΟΣ ΤΣΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗΣ:

Κατασκευή “ανεμογεννήτριας” που εκμεταλλεύεται το φαινόμενο Magnus (Ρότορες Flettner)

Η  εισήγηση αφορά την κατασκευή μιας “ανεμογεννήτριας” Magnus. H κατασκευή που περιγράφεται παρακάτω επιδεικνύει μόνο την αρχή λειτουργίας για τη σχολική τάξη και προφανώς δεν σχεδιάστηκε για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιλογή αποτέλεσε η αδυναμία ελαχιστοποίησης των τριβών και αντιστάσεων με τα μέσα που διαθέταμε καθώς και η συνειδητοποίηση ότι η προσθήκη επιπλέον ηλεκτρικών και μηχανικών μερών θα προβλημάτιζε τους συναδέλφους με μικρότερη κατασκευαστική εμπειρία.

Η “ανεμογεννήτρια” χρησιμοποιεί περιστρεφόμενους κυλίνδρους (ρότορες Flettner) αντί για πτερύγια προκειμένου να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο Magnus. Το κύριο πλεονέκτημα μιας τέτοιας διάταξης είναι η πλήρως
ελεγχόμενη λειτουργία της σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες από άποψης ανέμων. Οι τελευταίες χαρακτηρίζονται από την περιστασιακή εμφάνιση ανέμων υψηλής έντασης που μπορούν να περιστρέψουν ανεξέλεγκτα τα πτερύγια και να καταστρέψουν μια συμβατική ανεμογεννήτρια.
Η πολυπλοκότητα, η ανάγκη αυξημένης συντήρησης και η απαίτηση για προσφορά ενέργειας κατά την εκκίνηση της “ανεμογεννήτριας” Mαgnus συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μειονεκτήματα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *