Stem School Label: Μια δράση του European Schoolnet για τα σχολεία της Ευρώπης

Ο στόχος του STEM School Label είναι να καθοδηγήσει τα ευρωπαϊκά σχολεία στην αύξηση του ενδιαφέροντος και των δεξιοτήτων των νέων Ευρωπαίων σε μαθήματα STEM και να παράσχει στα σχολεία τα απαραίτητα εργαλεία για να εμπλέξουν τους μαθητές, τους δασκάλους και άλλους φορείς τους σε σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσοντας μια κατάλληλη στρατηγική STEM.

Με το STEM School Label, τα σχολεία αξιολογούνται μέσω ενός διαδικτυακού εργαλείου αυτοαξιολόγησης σύμφωνα με κριτήρια που ορίζουν ένα σχολείο STEM. Μέσω του εντύπου αυτοαξιολόγησης, προσδιορίζονται οι απαιτούμενοι τομείς ανάπτυξης και παρέχεται ένα σχέδιο δράσης καθώς και πόροι.

Βασικά στοιχεία και κριτήρια σχολείου STEM

Ένα σχολείο STEM ορίζεται ως ένα σχολείο με μια σαφή στρατηγική STEM, που χαρακτηρίζεται από 7 βασικά στοιχεία και συνολικά 21 κριτήρια. Ο πλήρης κατάλογος των 21 κριτηρίων βρίσκεται στο https://www.stemschoollabel.eu/criteria.

Ποιος μπορεί να συμπληρώσει την αυτοαξιολόγηση εκ μέρους του σχολείου;

Κάθε ενδιαφερόμενος που εργάζεται σε ένα σχολείο μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα STEM School Label και να συνεισφέρει στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκ μέρους του σχολείου τους. Ωστόσο, απαιτείται η έγκριση του διευθυντή του σχολείου για να προχωρήσει στην αξιολόγηση και τη διαπίστευση. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί «σχολικοί συντελεστές» από το ίδιο σχολείο που εργάζονται για τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, αλλά μόνο ο «εκπρόσωπος του σχολείου» μπορεί να υποβάλει το έντυπο αίτησης για το σχολείο!

Οδηγός βήμα προς βήμα για την αυτοαξιολόγηση του σχολείου

1. Εγγραφή του σχολείου

  • Μεταβείτε στην πλατφόρμα STEM School Label: https://stemschoollabel.eu
  • Εγγραφείτε κάνοντας κλικ στο “Ελάτε μαζί μας” και ακολουθήστε τις οδηγίες για να δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας
  • Αφού συνδεθείτε για πρώτη φορά, κάντε κλικ στο «Προφίλ χρήστη» για να επεξεργαστείτε το προφίλ σας και να προσθέσετε το σχολείο σας.

2 . Προετοιμασία της αυτοαξιολόγησης

  • Ενθαρρύνουμε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία να προετοιμαστούν διεξοδικά προτού υποβάλουν τη Φόρμα Αυτοαξιολόγησης, καθώς αυτό μπορεί να επεξεργαστεί μόνο μετά από τρεις μήνες μετά την υποβολή το νωρίτερο
  • Το σχολείο μπορεί να εξοικειωθεί με το STEM School Label, τα κριτήριά του και τις 3 διαφορετικές ετικέτες (Competent, Proficient και Expert), κοιτάζοντας τις ενότητες “Προετοιμασία”, “Συνεργασία” και “Λήψη ετικέτας” Υπάρχουν επίσης λίστες ελέγχου για τα διάφορα βασικά στοιχεία που ορίζουν μια σχολή STEM.
  • Τα αποδεικτικά σχολικής πρακτικής (School Pracrice Evidence SPE) πρέπει να υποβληθούν τουλάχιστον 7 εργάσιμες ημέρες πριν από την υποβολή του εντύπου αυτοαξιολόγησης. Παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία και αποδείξεις σε απαντήσεις από το σχολείο στη Φόρμα Αυτοαξιολόγησης και στις δραστηριότητές του που σχετίζονται με ένα ή περισσότερα κριτήρια του STEM School. Καθώς το School Practice Evidence είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πολύ καλή περιγραφή στα Αγγλικά που περιέχει ΟΛΕΣ τις βασικές πληροφορίες, καθώς και ένα αρχείο ή διαδικτυακό σύνδεσμο που παρέχει π.χ. αποκόμματα τύπου, βίντεο, ατζέντα εκδηλώσεων, φωτογραφίες, ειδήσεις σε ιστότοπους, πιστοποιητικά παρακολούθησης κ.λπ. που μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε γλώσσα.
  • Εκτός αυτού, η συμμετοχή στην πλατφόρμα θα ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας του σχολείου για τη σχολική ετικέτα STEM (μέσω περιπτωσιολογικών μελετών, συμμετοχή στη μηνιαία δημοσκόπηση, δημοσιεύσεις στο φόρουμ).

3. Αυτοαξιολόγηση

  • Μόλις ένα σχολείο έχει συνεισφέρει επαρκώς στην πλατφόρμα STEM School Label, το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσει με τη Φόρμα Αυτοαξιολόγησης.
    • Σημείωση: όπως ακριβώς οι μελέτες περίπτωσης και τα στοιχεία σχολικής πρακτικής, ο εκπρόσωπος του σχολείου μπορεί να έχει πρόσβαση στη φόρμα αυτοαξιολόγησης στη σελίδα του προσωπικού του λογαριασμού μέσω του “Ο οργανισμός μου”. 
  • Ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται στη φόρμα αυτοαξιολόγησης.
    • Σημείωση: Πριν από την υποβολή της φόρμας αυτοαξιολόγησης, θυμηθείτε ότι ο εκπρόσωπος του σχολείου δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί τη φόρμα αυτοαξιολόγησης μετά την υποβολή και ότι οτιδήποτε έχει μεταφορτωθεί στην πλατφόρμα τουλάχιστον 7 εργάσιμες ημέρες πριν από την υποβολή θα συμβάλει στο σχολείο. τελικό σκορ.

Βελτίωση της στρατηγικής STEM του σχολείου και προετοιμασία στην επόμενη ετικέτα

  • Μόλις το σχολείο υποβάλει τη Φόρμα Αυτοαξιολόγησης, δημιουργείται αυτόματα ένα εξατομικευμένο Σχέδιο Δράσης. Αποτελείται από διάφορους πόρους που μπορούν να καθοδηγήσουν το σχολείο στη βελτίωση των δραστηριοτήτων του σε σχολικό επίπεδο σχετικά με τα κριτήρια που ενδέχεται να χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση ανάλογα με τις απαντήσεις που επιλέχθηκαν και τις αποδείξεις σχολικής πρακτικής / μελέτες περιπτώσεων που υποβλήθηκαν.

Επαφές

Για ερωτήσεις και οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες, γράψτε ένα email στην ομάδα υποστήριξης του STEM School Label: stemschoollabel@eun.org .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *