Η European EdTech Alliance (EEA) μόλις κυκλοφόρησε μια έκθεση στο πλαίσιο του έργου EmpowerED που εντοπίζει βασικά εμπόδια στην ψηφιακή καινοτομία στους τομείς της εκπαίδευσης της Ευρώπης.
Η έκθεση προσφέρει παραδείγματα λύσεων για την οικοδόμηση ενός συνεκτικού, καλά υποστηριζόμενου και ακμάζοντος οικοσυστήματος EdTech στην Ευρώπη.
Η αναφορά ονομάζεται «Ο οδικός χάρτης του Ευρωπαϊκού οικοσυστήματος EdTech: Προς την αριστεία στην εκπαιδευτική καινοτομία», και αποτελεί βασικό προϊόν του έργου EmpowerED, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ευρήματα έχουν συγκεντρωθεί μέσω έρευνας και συνεντεύξεων ή εργαστηρίων με βασικούς ενδιαφερόμενους από όλο το Οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών και δημόσιων παραγόντων, οργανισμών EdTech, εκπαιδευτικών, ερευνητών και διεθνών ιδρυμάτων όπως η UNESCO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Μερικές από τις βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:
- Καθιέρωση κοινών ορισμών και ορολογιών: Η έκθεση ζητά την ανάπτυξη τυποποιημένων ορισμών για βασικούς όρους όπως «EdTech» και «EdTech οικοσύστημα», διασφαλίζοντας ότι αυτοί περιλαμβάνονται σε σχετικές βάσεις δεδομένων και γλωσσάρια της ΕΕ.
- Αντιμετώπιση του κατακερματισμού μέσω των ευρωπαϊκών πλαισίων: Για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού στον ευρωπαϊκό τομέα EdTech, η έκθεση συνιστά τη δημιουργία κοινώς αναγνωρισμένων και ευθυγραμμισμένων ευρωπαϊκών πλαισίων για τις απαιτήσεις EdTech.
- Βελτίωση της πρόσβασης στα δεδομένα της αγοράς: Η έκθεση προτείνει τη χρηματοδότηση έργων για τη συλλογή και επανεξέταση των υπαρχόντων πόρων δεδομένων και την ανάπτυξη νέων διαδικασιών για τη συλλογή αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων αγοράς.
- Ενίσχυση της Ψηφιακής Ικανότητας στην Εκπαίδευση: Ο οδικός χάρτης τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης ολοκληρωμένων προφίλ δεξιοτήτων και οδών για τους εκπαιδευτικούς και τους ενδιαφερόμενους φορείς.
- Δημιουργία ισορροπημένων και αντιπροσωπευτικών συνόλων δεδομένων: Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένα και αντιπροσωπευτικά σύνολα δεδομένων για την εκπαίδευση των προϊόντων EdTech και προτείνει τη δημιουργία ισχυρών περιβαλλόντων για τεχνικές δοκιμές.
- Στρατηγικοί Μηχανισμοί Χρηματοδότησης και Στήριξης: Συνιστά την ανάπτυξη νέων μηχανισμών χρηματοδότησης που συνδέονται με τις ειδικές ανάγκες των σχολείων, τη μείωση των φραγμών εισόδου για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και την υποστήριξη των πρακτικών Ε&Α σε πρώιμο στάδιο.
- Οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αποδεικτικών στοιχείων: Για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των προϊόντων EdTech, η έκθεση ζητά την ανάπτυξη συστημικών και βιώσιμων κέντρων δοκιμών και αξιολόγησης σε όλη την Ευρώπη. Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός κεντρικού αποθετηρίου για έρευνα και στοιχεία για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων με βάση στοιχεία.
Η έκθεση είναι η πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες εκδόσεις του έργου EmpowerED, με τη δεύτερη να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2025. Μέσα στους επόμενους 18 μήνες, οι προτεινόμενες λύσεις θα επικυρωθούν με βασικούς ενδιαφερόμενους και τα σχόλιά τους θα ενσωματωθούν στην τελική έκθεση .
Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
Πηγή άρθρου: https://www.scientix.eu/