Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης : Η εκπαιδευτική πλατφόρμα UMI-Sci-Ed

Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 04/09/2018
11:00 - 12:30

Κατηγορίες


Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης : Η εκπαιδευτική πλατφόρμα UMI-Sci-Ed

Αίθουσα: (Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης 1 – Βιβλιοθήκη) – Τρίτη 04/09/2018  11:00-12:30

Σπυροπούλου Ναταλία , Γλαρούδης Δημήτριος, Ιωσηφίδης Αθανάσιος, Ζαχαράκης Ιωάννης , Κωστόπουλος Βασίλειος, Θεοδόση Αγγελική

Μια συνοπτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού πλαισίου του έργου UMISciEd που στοχεύει στην αξιοποίηση των προαναφερθέντων τεχνολογιών αιχμής στην εκπαίδευση STEM και στη συνέχεια η παρουσίαση ενός βιωματικού εργαστηρίου βασισμένου σε εκπαιδευτικό σενάριο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου και στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να βρουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, υλοποιώντας εφαρμογές IoT.

 

Το έργο UMI-Sci-Ed (Exploiting Ubiquitous Computing, Mobile Computing and the Internet of Things to promote Science Education) στοχεύει στην αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής όπως είναι οι τεχνολογίες UMI (Διάχυτος Υπολογισμός – Ubiquitous Computing, Κινητός Υπολογισμός – Mobile Computing και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things) για την προώθηση της επιστήμης στην εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει να ωθήσει τους νέους να σκέφτονται δημιουργικά σε ένα συνεχώς ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας. Παράλληλα, μέσα από μία επιχειρηματική και διεπιστημονική προσπάθεια στην εκπαίδευση, στοχεύει στην αύξηση των κινήτρων σε νεαρά αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 14-16 ετών, για να ασχοληθούν με την επιστήμη και να ενισχύσουν τις προοπτικές για την επιλογή σταδιοδρομίας στις περιοχές των τεχνολογιών UMI.

Για την υλοποίηση του UMI Project θα είναι διαθέσιμο το απαραίτητο υλικό και λογισμικό για την επίδειξη και εκτέλεση των δραστηριοτήτων (όπως περιγράφεται στο σενάριο) και θα έχουν δημιουργηθεί εκ των προτέρων δοκιμαστικοί λογαριασμοί στην πλατφόρμα UMISciEd προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό και να αλληλεπιδράσουν με τα εργαλεία που προσφέρει η πλατφόρμα.

Τίτλος

Περιγραφή

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα UMISciEd

Παρουσίαση του περιεχόμενου του βιωματικού εργαστηρίου. Παρουσίαση της πλατφόρμας UMISciEd και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της.

Η συσκευή ΙοΤ UDOO

Η συσκευή UDOO με μια ματιά. Τρόποι αλληλεπίδρασης με το UDOO Neo. Εισαγωγή στο περιβάλλον προγραμματισμού Arduino. Συγγραφή κώδικα Arduino για το UDOO Neo.

Υπέρηχοι, Διαδίκτυο των Πραγμάτων και ανακύκλωση

Υπερηχητικά κύματα και μέτρηση απόστασης. Αισθητήρες υπερήχων. Το πραγματικό πρόβλημα της μέτρησης στάθμης σε κάδους ανακύκλωσης και η πειραματική διάταξη. Ανάπτυξη ηλεκτρονικού κυκλώματος για τη χρήση αισθητήρα υπερήχων. Προγραμματισμός συσκευής UDOO για μέτρηση απόστασης με αισθητήρα υπερήχων. Προσαρμογή στο πειραματικό μοντέλο και εισαγωγή συνθηκών για τον έλεγχο της στάθμης και τη χρήση ενδεικτικών λυχνιών LED.

Από το UDOO στο νέφος

Αξιοποίηση της πλατφόρμας ΙοΤ ThingSpeak προκειμένου τα δεδομένα που συλλέγονται από τους κάδους να μεταφέρονται περιοδικά στο «νέφος» και να ενημερώνουν ένα κεντρικό σημείο (πχ υπολογιστή του Δήμου).

Από το νέφος στο κινητό μας

Αξιοποίηση εφαρμογής ή/και widget για την απεικόνιση των τιμών της πλατφόρμας Thingspeak σε κινητό, έξυπνο τηλέφωνο.

Ανάλυση και δράση

Προγραμματισμός της πλατφόρμας IoT ThingSpeak για την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων μέσω του Twitter όποτε ο κάδος είναι γεμάτος με ανακυκλώσιμα υλικά.

 

 

Bookings

Οι κρατήσεις είναι κλειστές για αυτή την εκδήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *