Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Moodle για να αναπτύξω εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το STEM;

Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 04/09/2018
12:30 - 14:00

Κατηγορίες


Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Moodle για να αναπτύξω εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το STEM;

Γιάννης Αράπογλου, Βασίλης Παλίλης

Χρειάζεται να φέρετε τον φορητό σας υπολογιστή για αυτό το εργαστήριο

Αίθουσα: (Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης 2 – Βιβλιοθήκη) – Τετάρτη 04/09/2018  12:30-14:00

Εισαγωγή
Το προσανατολισμένο στο STEM Moodle site αναπτύχθηκε από τους πιστοποιημένους Moodle Mentor Assessors Γιάννη Αράπογλου και Βασίλης Παλίλη. Ο Γιάννης είχε την πληροφορική- τεχνική ευθύνη και ο Βασίλης την STEM- εκπαιδευτική ευθύνη τουπεριεχομέ νου.
Το site εγκαταστάθηκε σε server της Wideservices, της μοναδικής εταιρείας  Μoodle Partner στην Ελλάδα.
Η εμπειρογνωμοσύνη όλων των συμμετεχόντων και το μέγεθος του έργου εγγυώνται ένα Moodle ΣΤΕΜ course μοναδικό παγκοσμίως.

Περιγραφή Moodle-site
Έχουμε αναπτύξει ένα Moodle-site με STEM προσανατολισμό. Θα μπορούσαμε να το  ονομάσουμε και STEMoodle μιας και η θεματολογία του αναφέρεται σε θέματα Επιστήμης – Τεχνολογίας – Μηχανικής και Μαθηματικών.
Έχουμε εγκαταστήσει σχεδόν όλα τα Moodle – πρόσθετα που σχετίζονται με αυτά τα  Γνωστικά Αντικείμενα και έχουμε ερευνήσει για να βρούμε και να «ανεβάσουμε» πόρους και δραστηριότητες που τα υπηρετούν.
Ενστερνιζόμαστε τη σύγχρονη απαίτηση, «Η εκπαίδευση STEM καταργεί τα σύνορα μεταξύτων ιδ ιαίτερων αντικειμένων και τα θεωρεί ως ολότητα», έτσι κινούμαστε στα πλαίσια του εφικτού διαθεματικά προσπαθώντας να αντλούμε τη STEM θεματολογία για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Χρησιμοποιούμε τους βασικούς πόρους και τις δραστηριότητες του Moodle, όπως το
Βιβλίο, το Γλωσσάριο κλπ.
Χρησιμοποιούμε επίσης τα κατάλληλα πρόσθετα όπως:
• Παιχνίδια. To Γλωσσάριο και to Κουίζ είναι σίγουρα πολύ ισχυρές δραστηριότητες του Moodle, ίσως όμως το λεξικό δεν είναι πολύ γοητευτικό, ειδικά στις νεώτερες ηλικίες, και
πιθανώς τα κουίζ φέρνουν στο νου τις εξετάσεις ή τουλάχιστον την προετοιμασία των εξετάσεων. Μπορούμε να τα κάνουμε να είναι πιο διασκεδαστικά, πιο ευχάριστα, πιο παιχνιδιάρικα; Η απάντηση είναι ναι,  είτε στο εκπαιδευτικό πλαίσιο των Serious Games ή στο πλαίσιο της Gamification. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Δραστηριότητα Παιχνίδι
για αυτή την ανάγκη … Snake and Ladders, Hangman, Εκατομμυριούχος, Sudoku …) • GeoGebra (λογισμικό αλληλεπιδραστικών μαθηματικών για την εκμάθηση και τη διδασκαλία των μαθηματικών και της επιστήμης από το δημοτικό έως το πανεπιστημιακό επίπεδο),
• ερωτήσεις Formulas (προβλήματα όπως τυχαίες τιμές, πεδία πολλαπλών απαντήσεων, έλεγχος μονάδων, πολλαπλές ερωτήσεις, μαθηματικά, φυσική και μηχανική)

• Wiris ερωτήσεις (εργαλεία λογισμικού Math & Science για την ενίσχυση της εκπαίδευσης με την τεχνολογία, συντάκτης εξισώσεων, μαθηματικά γραφής, προχωρημένα επιστημονικά κουίζ, κάλυψη των θεμάτων STEM) WIRIS cas – online συμβολική αριθμομηχανή με δυναμικά γραφικά WIRIS κουίζ – μαθηματική αξιολόγηση)
• STACK ερωτήσεις Το σύστημα STACK είναι ένα πακέτο αξιολόγησης για τα μαθηματικά, το οποίο παρέχει έναν τύπο ερώτησης για το τεστ Moodle.

Περιγραφή workshop
Σε αυτό το workshop παρουσιάζονται τα εργαλεία που προσφέρει το Moodle για να διδάξει κάποιος καθηγητής Μαθηματικά, φυσική, χημεία.
Απευθύνεται σε όλους όσους διδάσκουν STEM θέματα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση , αλλά και τεχνικά εκπαίδευση. Τα περισσότερα από τα εργαλεία μπορούν να εξυπηρετήσουν και υψηλές απαιτήσεις μαθηματικού συμβολισμού, έτσι και οι εκπαιδευτές
στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ίσως βρουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν.
Ένα laptop/tablet είναι αρκετό για τη συμμετοχή αρκεί να διαθέτει έναν σύγχρονο browser.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με το ήδη αναπτυγμένο εκπαιδευτικό υλικό πάνω στην πλατφόρμα.

 

 

Bookings

Η εκδήλωση αυτή έχει πληρότητα κρατήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *